Home /

 
Meld je aan voor de gratis maandelijkse Uitagenda
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Bunkerdag 2017

10 juni - 10:00 - 17:00

€6
Bunkerdag 2017

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Op zaterdag 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open! In de Bollenstreek zijn drie locaties geopend.

Om de locaties (bunkers) tijdens de Bunkerdag te kunnen bezoeken heb je een ticket nodig. Dit ticket koop je bij een van de deelnemende bunkerlocaties.

Waarom een ticket kopen

De Bunkerdag is meer dan een leuk en leerzaam evenement. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan de bunkerstichtingen, voor het beheer en behoud van het Atlantikwall-erfgoed. Daarnaast kun je met je ticket deelnemen aan de vele activiteiten die georganiseerd zijn. Dat is wel wat waard toch!

Ticketprijzen

Bunkerdagticket: € 6,-
Bunkerdagticket kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,-
Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Voor veteranen geldt een korting van 50%, op vertoon van de Veteranenpas. De pas biedt korting op 1 ticket. Deze korting is alleen te verkrijgen bij de ticketverkoop bij de bunkers.

Museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders beleef je mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.

Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes. Sommigen in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan en leverden vervolgens een bijdrage aan de bevrijding van Europa.

Het museum is gevestigd in een munitiebunker.

Meer informatie: Museum Engelandvaarders

Atlantikwall Museum Noordwijk

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot een museum: Atlantikwall Museum Noordwijk.

De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waaruit het commando gevoerd werd over de batterij. Vanuit de bunker was er een goed uitzicht op zee voor observatie en om metingen te verrichten waarmee kanonnen ingesteld konden worden. Het museum laat goed zien hoe het er in de bunker aan toe ging en is ingericht met overwegend originele apparatuur. Op de bovenste kijkspleet is via de open constructie een weids uitzicht over Noordwijk en bij heel helder weer zelfs tot voorbij Scheveningen naar de Maasvlakte.

Via het ruim 400 meter lange gangenstelsel kun je een geschutsbunker en twee manschappenbunkers bezoeken.

Let op: de Bunker ligt in het verlengde van de Bosweg, aan het fietspad. Loop zo’n 200 meter het pad in.

Meer informatie: Atlantikwall Museum Noordwijk

Bekijk ook de gratis Atlantikwall wandelroute in Noordwijk (3,6 km)

Katwijks Museum

Het Katwijks museum ligt in het centrum van het voormalig vissersdorp Katwijk. En combineert een bijzondere collectie schilderijen van buitenlandse en Nederlandse schilders, die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk, met een fraaie verzameling lokale en streek gebonden bezienswaardigheden.

Fotopresentatie in het Katwijks Museum

In het museum wordt een fotopresentatie ingericht m.b.t. de bouw van de Atlantikwall, hetgeen inhield dat de gehele Boulevard afgebroken moest worden. De foto’s laten de kaalslag zien, alleen de Oude Kerk staat nog overeind mede dankzij vertragingstactieken m.b.t. de papierwinkel. Alleen de toren moest het ontgelden.

Tentoonstelling De Engelandvaarders

Voor zover bekend zijn 33 jonge mannen betrokken geweest bij elf pogingen, de meeste in een (vouw)kano, om vanaf de kust (strand en de Uitwatering) vanaf Katwijk naar Engeland over te steken. Van deze 33 bereikten acht mannen in vier kano’s na een tocht van enkele dagen Engeland. De andere zeven pogingen liepen op een mislukking uit. Sommigen ondernamen een tweede poging over zee of juist over land en bij sommigen lukte het toen wel om ondanks vele gevaren in Engeland aan te komen. De expositie toont een kano met bijbehoren die daadwerkelijk is gebruikt en fotomateriaal. Bij de expositie hoort een powerpointpresentatie over de Engelandvaarders (duur: ½ uur, start om 14.00 en 16.00 uur).

Daarnaast worden de hele dag door twee films getoond: De film Stormgetij en de film De Verborgen Grens. Deze laatste film geeft in 20 minuten een goede kennismaking met de geschiedenis van de Atlantikwall.

Meer informatie: Katwijks Museum

 

 

Gegevens

Datum:
10 juni
Tijd:
10:00 - 17:00
Kosten:
€6
Evenement Categorie:
Website:
http://www.bunkerdag.nl
Ook een evenement toevoegen aan de Bollenstreek Uitagenda? Klik hier voor meer informatie.

 
Share this page