Home /

 
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kerstconcert in ‘t Huys Dever in Lisse

22 december 15:30 17:00

Kerstconcert huys dever in Lisse
Kerstconcert huys dever in Lisse

In de sfeervolle middeleeuwse ambiance van Huys Dever hoort u middeleeuwse kerstliederen uit handschriften van de Nederlanden uit de 15e en 16e eeuw, met een inleiding uit de École Notre Dame van Parijs, waar eind 12e eeuw de eerste meerstemmigheid werd opgeschreven, en een slot uit het Catalaanse Libre Vermell uit de 14e eeuw.

In veel kloosters in de  Nederlanden  werden in de 15e en 16e eeuw  manuscripten vervaardigd met gezangen voor liturgisch gebruik en voor persoonlijke devotie. Deze manuscripten zijn nu kostbaar Nederlands cultureel erfgoed.

Een deel van de liederen die u hoort zijn afkomstig uit de beweging van de Moderne Devotie, een voorloper van de reformatie, die voortkwam uit de groep van Geert Groote en zijn volgelingen en later Thomas a Kempis. Hun devies was het navolgen van Jezus Christus, dus leven zoals hij, in armoede en in verbondenheid. Groepen vrouwen en groepen  mannen gingen samenwonen in huizen, die later vaak een orde aannamen en kloosters werden.

Het handschrift  dat afkomstig is van het Begijnhof in Amsterdam is van iets later, rond 1600. Bijzonder is dat de begijnen een katholieke enclave vormden in het toen inmiddels gereformeerde Amsterdam, en dat de begijnen, getuige het handschrift, vrolijk doorgingen met zingen! Hoewel niet rechtstreeks daarmee verbonden, is de invloed van de Moderne Devotie in de muziek uit dit handschrift duidelijk te horen.

Tria Maria ensemble

Is een voor deze gelegenheid gevormd ensemble van drie zangeressen die Maria heten!

Artistiek leider Maria Kalse studeerde Nederlands (oudere letterkunde) aan de Universiteit Leiden en solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Vervolgens volgde zij de opleiding Early Vocal Music bij Rebecca Stewart aan het Fontys conservatorium te Tilburg en behaalde daarin haar master in 1998. Aan dit instituut gaf zij vervolgens zeven jaar les in vocale techniek voor de oude muziek. Zij zingt in vele stijlen, van het vroegste Gregoriaans tot en met  muziek van hedendaagse componisten als Gubaidulina en Joost Kleppe. Paul Frankhuijzen schrijft voor Trigon Ensemble een nieuw stuk, dat in 2020/2021 uitgevoerd gaat worden.

22 dec. 2019 15.30 uur in ‘t Huys Dever, Heereweg 349A, 2162 CA Lisse

Het concert duurt ruim een uur. Er is geen pauze. Na afloop glühwein!

Kaarten € 15,00 (incl. consumptie) te reserveren op 0252-411430 of via kasteeldever@gmail.com

Heereweg 349A
Lisse, Zuid Holland 2161 CA Nederland
+ Google Maps
http://www.kasteeldever.nl
Ook een evenement toevoegen aan de Bollenstreek Uitagenda? Klik hier voor meer informatie.

 
Share this page