Home / Blog / Les dessins des chars du défilé 2021

 

Op vrijdagavond 6 maart 2020 zijn de ontwerpen van de praalwagens voor het 73ste Bloemencorso Bollenstreek gepresenteerd. Deze corsowagens zouden eigenlijk in 2020 rijden maar dat bloemencorso ging door COVID-19 niet door.

Mise à jour de Corona ! Bien que les champs de tulipes fleurissent en 2021, la parade des fleurs a été annulée cette année. Consultez notre page corona / COVID-19 pour connaître les activités qui auront lieu.

Met deze sneak preview van het 73ste corso, werd op kleurrijke wijze uiting gegeven aan het thema Freedom.

Als een vis in het water |Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem e.o.

Op onze corsowagen zien we allerlei dieren die in het water leven: vissen, een zeepaardje, een inktvis, een kwal en een schildpad. Twee snorkelaars zwemmen tussen de dieren en het koraal door. Waarom gekozen voor die thema: de vrijheid die je voelt in het water, het vrij zijn, als je onder water door de dieren en het koraal zwemt

Stekers: Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem e.o.

Panorama TulipLand | Gemeente Lisse

Gemeente Lisse heeft dit jaar gekozen voor het panorama van de Bollenstreek, ook bekend als Panorama TulipLand. Het origineel is geschilderd door Leo van den Ende. Het Panorama vertelt het verhaal van de Bollenstreek in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De schildering geeft het leven en werken in de Bollen in die tijd weer aan de hand van historische gebouwen, vergezichten en detailschilderingen. De vergezichten en het open (bollen) landschap is voor ons vrijheid, en hét voorbeeld van vrije ruimte tussen de grote steden in het dichtbevolkte Westen. Het Panorama benadrukt het belang van deze vrije ruimte voor de identiteit van de Bollenstreek, maar ook voor leefbaarheid en geluk.

Stekers: Scoutinggroep Shawano’s Lisse

Met je hoofd in de wolken | Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout rijdt dit jaar met haar hoofd in de wolken. Angelique Beijk heeft voor de corsogroep een praalwagen getekend waarop luchtballonnen het ultieme gevoel van vrijheid verbeelden. Shauny de Groot zal ons met haar bloemarrangement letterlijk in de wolken brengen.

Stekers: Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Noordwijk omarmt | Gemeente Noordwijk

Gastvrijheid maakt onderdeel uit van het DNA van Noordwijk. Gastvrijheid en ‘je welkom voelen’ in Noordwijk geldt voor iedereen, ongeacht afkomst, geaardheid of gender. De vier handen die het hart van deze gastvrijheid dragen symboliseren de vier kernen: Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk die samen deze mooie gemeente vormen. 

Stekers: Zwemvereniging De Watervrienden Lisse

Ontpoppen tot een vlinder in Heerlijk Hillegom – Gemeente Hillegom

De gemeente Hillegom heeft dit jaar gekozen voor een rups die zich ontpopt tot een vlinder. Hillegom wil een gemeente zijn waar iedereen vrijheid voelt; kunnen zeggen wat je vindt en zijn wie je wilt zijn. Luisteren naar elkaar en respecteren van de vrijheid van anderen. Vrijheid moet je voelen en van de mensen om je heen. Soms moet je door je eigen cocon heen, om uiteindelijk, als jou tijd rijp is, je te ontpoppen tot een vlinder. Wordt een prachtige vlinder, sla je vleugels uit en fladder in vrijheid rond. Hillegom is een fijn dorp. Dankbaar voor de vrijheid die wij hebben. Dat onze vlinder mogen fladderen! Met elkaar maken we een HEERLIJK HILLEGOM.

Stekers: Scouting Lisser Kaninefaten

Voor vrijheid verdedigd | Gemeente Teylingen

Voor gemeente Teylingen is het thema ‘Freedom’ de verdediging van vrijheid, maar ook het vieren van de vrijheid. Bij de verdediging van vrijheid staat het Rijksmonument de Ruïne van Teylingen symbool. Oorspronkelijk werd het Slot Teylingen gebouwd om in het Graafschap Holland de Noord-Zuid Route te beschermen. Voor het vieren van de vrijheid staat de ‘Oude Toren’ symbool. In 1813 werd hier het einde van de Franse overheersing en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden werd gevierd door ‘het hijsen van de vlag’. Een traditie die sindsdien in ere wordt gehouden. 

Stekers: Volkstuinvereniging Elsgeest

Haarlem, al 775 jaar een bloeiende stad | Gemeente Haarlem

Op 23 november 1245 kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten en mocht Haarlem zich een stad noemen. In 2020 is Haarlem dus 775 jaar en dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten en evenementen.

Stekers: Muziekvereniging Da Capo

BIZ binnenstad Haarlem | Ondernemers Binnenstad Haarlem

Haarlem heeft een prachtig centrum. Cultuur, winkels, horeca, het is allemaal te vinden in de binnenstad van Haarlem.

Stekers: HSV The Flags

Born to discover | Van der Valk Hotels Sassenheim & Schiphol

Op de wagen is een toekan te zien die uit zijn kooi vliegt. Dit representeert Van der Valk Hotel Sassenheim – Leiden: altijd op zoek naar manieren om te innoveren en te verbeteren. Hierbij schuwen we het niet om out-of-the-box te denken!

Stekers: Voetbalvereniging Foreholte

In de voetsporen van de bevrijding | Omroep Max

De wagen staat symbool voor de zesdelige tv-serie In de voetsporen van de Bevrijding van Omroep MAX. Hierin volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Tussen het begin van de bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog, zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed betekenden. Freriks gaat in gesprek met veteranen van die strijd, maar ook met burgers die er middenin zaten.

Stekers: Muziekvereniging St. Cecilia Voorhout

Vrijheid om te reizen | Keukenhof

Ruim een miljoen mensen uit alle landen en culturen ontmoeten elkaar in Keukenhof om te genieten van de Hollandse bloemenpracht.

Stekers: Scouting Graaf van Lynden

DichterBij en Vrij | Rabobank Bollenstreek

Rabobank Bollenstreek is een bank die dichtbij is en samen de Bollenstreek wil laten bloeien. Voor het thema ‘Bij’ is gekozen omdat bijen een grote bijdrage leveren aan onze samenleving en dit goed aansluit bij het thema van het Bloemencorso. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Mooi dat we doormiddel van onze praalwagen de ‘Bij’ in het zonnetje kunnen zetten en daarnaast kunnen bijdragen aan de samenleving. 

Stekers: Kindervakantiedagen Lisserbroek

Sla je vleugels uit… in de zorg! | Raamwerk

Het ontwerp introduceert eerst heel herkenbaar de gehele regio waarin Raamwerk actief is: De Duin- en Bollensstreek. Daarna wordt er (met een krul) ingezoomd op een alom bekende inwoner van de streek én huisstijl-mascotte van Raamwerk: De meeuw. Bij Raamwerk uiteraard een zorgende en vredebrengende meeuw.

Stekers: Lissesche IJsclub 

The freedom of development | Volksrepubliek China

In het district Dafeng in de Chinese stad Yancheng is het Holland bloemenpark gelegen. Het district Dafeng was meer dan een eeuw geleden nog een zout gebied met een lage opbrengst. In 1919 werd de Nederlandse wateringenieur Hendrik de Rijke door Jian Zhang, een Chinese ondernemer uit Dafeng, uitgenodigd om het huidige typisch ‘Nederlandse polderlandschap’ te ontwikkelen als onderdeel van verschillende ontziltingsprojecten. Na enkele jaren hard werken kon het zoutgebied in Dafeng worden veranderd in vruchtbare landbouwgrond. Vanwege zijn historische band met Nederland heeft Dafeng het Holland bloemenpark aangelegd, een 8,7 km2 groot resort met miljoenen geïmporteerde Nederlandse tulpen, evenals de Nederlandse tulpen, Nederlandse keuken, cultuur, windmolens en eilanden die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken.

Stekers: Handbalvereniging Foreholte

Crowdfundingwagen “De Schooier” | Bloemencorso Bollenstreek

Stichting Bloemencorso Bollenstreek is een non-profit organisatie die gedragen wordt door vele honderden vrijwilligers. De maatschappelijke verbondenheid is groot en jaarlijks geniet een (inter)nationaal miljoenenpubliek van dit kleurrijke voorjaarscorso. De toegang is gratis langs de 42 km lange route van Noordwijk naar Haarlem en in Noordwijkerhout. Stichting Vrienden Bloemencorso Bollenstreek zorgt met crowdfunding en andere vriendenacties voor een stukje ondersteuning.

Stekers: Eurokoor/C.V. De Vikings

Battle for Freedom | Corsogroep de Zilk

Ons ontwerp is ontstaan tijdens een brainstorm waarin we hebben nagedacht over wat Vrijheid voor mensen betekent. Sommige bevolkingsgroepen hebben moeten strijden voor hun vrijheden, waaronder de Indianen. De Indianen hebben ons geinspireerd  Hun trots, kleurijkheid en hun eeuwen oude tradities waren voor ons doorslaggevend om voor dit ontwerp te kiezen.

Stekergroep: Corsogroep De Zilk

Meer over Bloemencorso 2021

Hotel tijdens het Bloemencorso

Het Bloemencorso Bollenstreek is onderdeel van de Corsoweek. Tijdens deze week zijn er vele evenementen in en rondom de Bollenstreek. Het is dan ook een ideale periode om een weekend of weekje vakantie in te plannen. Er is een ruime keuze aan hotels en b&b’s beschikbaar vanwaaruit de evenementen in de Corsoweek prima te volgen zijn. Populair zijn de hotels langs het strand en bij de bloemenvelden. Met kinderen is het ook heerlijk verblijven in een van de vakantieparken.

Hieronder enkele tips:


 
Share this page