Bloemencorso ontwerpen 2024

Home / Blog / Ontwerpen praalwagens Bloemencorso 2024

 

De ontwerpen van de praalwagens voor het Bloemencorso in 2024 zijn gepresenteerd. Er is in 2024 geen overkoepeld thema dus de ontwerpteam hebben de vrije hand gehad bij het ontwerpen van de praalwagens.

Olifantenfestival |Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem e.o.

Bloemencorso 2024 praalwagen KAVB Hillegom

Elk jaar is het voor onze corsogroep een grote uitdaging om een prachtige praalwagen te maken.

Voor onszelf en voor onze vrijwilligers, maar vooral voor iedereen die houdt van bloemen en van de Bollenstreek. Al jaren maakt onze corsogroep een praalwagen waar dieren een hoofdrol spelen. Met OLIFANTENFESTIVAL maken wij een grootse praalwagen met vele kleuren en prachtige arrangementen, die in het ontwerp geïntegreerd worden.

  • In India is de olifant Nationaal Erfgoed.
  • In bepaalde religies wordt de olifant als heilig dier beschouwd, zoals in Thailand en India.
  • In het Hindoeïsme is de olifant het symbool van de kracht, de wijsheid, van koninklijke waardigheid en macht.
  • In het Boeddhisme symboliseert de olifant geduld, liefde en goedheid.
  • In landen als Sri Lanka worden er zelfs festivals ter ere van de olifant gehouden.

Arrangeur: Michael van Namen
Stekersgroep: Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem en omstreken

Magische droomwereld | Gemeente Lisse

Bloemencorso 2024 praalwagen Gemeente Lisse

Iedereen die het nieuws volgt weet dat er heel wat speelt in de wereld op het moment; een klimaatcrisis, oorlogen op verschillende plekken op de aarde, en de toegenomen inflatie als kers op de taart. Hoe fijn is het dan wel niet om weg te dromen in een magische wereld en even, al is het nog zo kort, te ontsnappen aan de realiteit?

De corsowagen van Lisse heeft dit jaar als thema ‘Magische Droomwereld’, waardoor kijkers van jong tot oud zich even kunnen onderdompelen in een fantasiewereld vol magie. De eenhoorn, van oudsher een mythisch figuur, staat symbool voor zuiverheid en getrouwheid. Samen met de regenboog, welke staat voor hoop, vrede en troost, vormen deze fascinerende wezens een prachtige droomwereld. Als een soort lichtpuntje in moeilijke tijden, een belofte van een nieuw begin, want ‘achter de wolken schijnt altijd de zon’. Slechts één zonnestraaltje kan een donkere regenbui tenslotte omtoveren tot een schitterende regenboog; laten we de handen in één slaan en met z’n allen hopen op een prachtige toekomst!

Arrangeur: Karin Pasman
Stekersgroep: Scoutingroep Shawano’s Lisse

Changing Colors | Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Arrangeur Angelique Beijk heeft twee indrukwekkende kameleons getekend. Met een doordringende blik zullen zij het publiek zowel aan- als nakijken. Vandaag een tipje van de sluier. Tijdens het corso zal Changing Colors met zijn kleurrijke karakter volledig tot bloei komen.

Arrangeur: Angelique Beijk in samenwerking met Shauny de Groot
Stekersgroep: Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Onze Redders | Gemeente Noordwijk

Een ode aan de dappere en geweldige vrijwilligers die 24 uur per dag, in weer en wind, bij nacht en ontij, klaarstaan voor de veiligheid van onze inwoners en bezoekers.

Arrangeur: Nicky Markslag
Stekersgroep: Zwemvereniging de Watervrienden Lisse

De Bollenjongens – Gemeente Hillegom

De bollenjongens vertellen het verhaal van onze Bollenstreek. Zo werken er twee van de Bollenjongens in een kwekerij in het mooie Hillegom.

Deze jonge ondernemers staan voor het bollen- en bloementeelt vak. Ze geven een kijkje in wat komt er allemaal bij komt kijken tijdens het kweken van bol tot bloem. Er worden oude technieken gebruikt maar ook nieuwe technieken staan centraal. Ook wordt er nagedacht over de toekomst en met name het duurzaam kweken binnen het vak.

Er is een prachtige tv-serie over de bollenjongens gemaakt die nog te bekijken is via de website www.bollenjongens.nl.

Tijdens het ontwerpproces ontstonden er al snel ideeën over een hulpmiddel dat ze al tientallen jaren gebruiken bij het kweken: de tractor. Dit wordt de voorwagen, dat was duidelijk. De achterwagen was lastiger. Want hoe beeld je nu de Bollenjongens uit? Uiteindelijk kwam de geweldige input om de Bollenjongens als figuren neer te zetten. Met de technieken van vroeger en van nu.

Arrangeur: Marlene van de Ploeg
Stekersgroep Scouting Lisser Kaninefaten

Teylingen Groeit en Bloeit | Gemeente Teylingen

Een wagen vol symboliek, met als middelpunt het jonge kind dat verwijst naar nieuw leven en de toekomst. De fantasieboom staat symbool voor kracht en groei, het water eromheen staat voor verbinding, en de vele bloemen staan voor leven, geluk en liefde. Tenslotte de vogels, die natuur, vrijheid en vrede symboliseren; een gegeven dat in Nederland door veel mensen voor lief wordt genomen, maar zeker niet vanzelfsprekend is. Laten we hopen dat de nieuwe generatie goed zorgt voor onze aarde!

‘De Gemeente Teylingen groeit en bloeit’, een thema dat dit jaar des te relevanter is met maar liefst twee nieuwe woonwijken in aanbouw!

Teylingen maakt duurzame beloften waar op het gebied van circulariteit, biodiversiteit, energie, klimaat en gezondheid, welke onder andere tot uitdrukking komen bij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijken De Bloementuin in Sassenheim en Nieuw-Boekhorst in Voorhout. Op een plek waar nu alleen nog maar weiland is, wordt binnenkort letterlijk nieuw leven gecreëerd waar jonge mensen hun gezin starten en waar jonge bomen en planten uitgroeien tot volwassen groen.

De jeugd heeft de toekomst. Dat zien we hier in de Gemeente Teylingen maar al te duidelijk, met een jongere generatie die alles op haar eigen manier doet en toch maar al te graag wil bijdragen, meedenken en meedoen. En dat begint op jonge leeftijd, door hen te laten zien dat ze erbij horen en dat ze een waardevolle plek hebben in de maatschappij.

Daarom hebben de scholieren van twee basisscholen de kans gekregen om dit jaar letterlijk onderdeel uit te maken van de corsowagen van Teylingen door een gedeelte van de wagen te steken. Want het betrekken van de jeugd in de samenleving, daar kun je kunt niet vroeg genoeg mee beginnen!

Arrangeur: Ilse Rambags en Joyce Breuren
Stekersgroep: Volkstuinvereniging “Elsgeest” Voorhout

De Haarlemse natuur bloeit | Gemeente Haarlem

De gemeente Haarlem laat met deze praalwagen zien, dat er veel te zien en te beleven is in de Haarlems natuur. De praalwagen laat zien wat je zoal tegen kunt komen in de groengebieden in en om de stad. Het begin van de lente wordt jaarlijks gevierd met het Bloemencorso Bollenstreek. We sluiten de winterperiode af en vieren dat we weer naar buiten kunnen. Het wordt weer langer licht, de bloemen komen uit en er komt weer kleur in de bossen. Kortom; nieuw leven!

Arrangeur: Ernst van Woerkom en Johan Martens
Stekersgroep: Honk- en Softbal Vereniging The Flags Lisse

Kleurrijke Wereld  | Van der Valk Hotels Sassenheim, Noordwijk, Haarlem & Schiphol

Onze wereld bestaat uit contrasten……Situaties in onze wereld worden vaak alleen zwart-wit gezien, terwijl het ook van een andere kleurrijkere kant kan worden bekeken. In de kleurrijke wereld op de praalwagen staat ‘samenspel’ centraal. Deze kleurrijke vrolijke dierenwereld leeft in harmonie met elkaar en de kleuren zorgen voor een extra sprankelende positieve energie. Een ‘kleurrijk samenspel’ is onmisbaar in onze samenleving! Wie wil er nou niet een beetje vrolijkheid en kleur in onze wereld?

Hierbij let je o.a. op dynamiek, vormgeving, materiaal- en kleurgebruik. Verder zorg je er voor dat de verlichting, muziek en figuratie & act aansluiten en afgestemd zijn op het thema waardoor er een kloppend totaalplaatje wordt gecreëerd. Hierbij vormen de organisatie, de opdrachtgever: Van der Valk, de Stekersvereniging en het entertainment een belangrijke schakel. Laten we de mensen achter de schermen ook niet vergeten zoals de bouwers van de wagen (lassers, foamers, wikkelaars) zij spelen ook een hele belangrijke rol in het geheel! Alle aspecten bij elkaar vormen in z’n totaliteit één geheel!”

Arrangeur: Judith de Frankrijker
Stekersgroep: Voetbalvereniging ForeholteVoorhout

Watersportprovincie | Provincie Noord-Holland

Noord-Holland is dé plek voor watersportliefhebbers! De Noordzee, het IJsselmeer en de talloze plassen en kanalen maken Noord-Holland uniek. Of je nu wilt surfen, windfoilen of zwemmen in open water, je vindt hier de perfecte plek. En varend in je elektrische sloep, zeilboot of kano is het Hollandse landschap ook nog eens een mooi decor; vol groene polders, pittoreske dorpjes en steden. De provincie Noord-Holland wil dat inwoners genieten van watersport en investeert in watersport- en waterrecreatievoorzieningen.

Arrangeur: Inge Quint
Stekersgroep: Muziekvereniging St. Cecilia Voorhout

Keukenhof 75 jaar! | Keukenhof

Bloemententoonstelling Keukenhof viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Een feestelijk seizoen met een expositie Keukenhof 75 jaar, een jubileumconcert met het Metropole orkest en tal van andere activiteiten. Vanaf 1949 is er door een groot aantal mensen met enthousiasme gewerkt om de bloemententoonstelling uit te bouwen tot wat het nu is: een wereldwijd fenomeen. Het kunstwerk ‘paard en ruiter’ en de Keukenhofmolen, geschonken door de Holland Amerika Lijn, zijn al vanaf het eerste decennium iconische fotoplekken in het park en verdienen daarom een ereplaats op de feestelijke praalwagen. Jacoba van Beieren groet alle toeschouwers, zij is sinds de eerste openstelling symboolfiguur voor de bloemententoonstelling.

Arrangeur: Astrid Lankhuizen
Stekergroep: Scouting Graaf van Lynden Lisse

Diversiteit | Rabobank Bollenstreek

Dansende vlinders. Groot en klein, kleurrijk en ieder met hun eigen unieke verhaal. Die zich bewegen in een wereld waar elk individu haar kleurrijkste vleugels kan en mag uitslaan. Dat is wat Rabobank ook nastreeft; een kleurrijke, diverse en inclusieve organisatie zijn voor zowel medewerkers én klanten. Want, hoe diverser en kleurrijker we zijn, hoe beter we onze klanten kunnen begrijpen en helpen. Growing a better world together.

Arrangeur: Christa Snoek
Stekersgroep: Kindervakantiedagen Lisserbroek

Bloemenrobots | Crowdfunding actie

Al sinds zijn geboorte is Lucas Terra, betrokken bij het corso. Zijn vader, Koen, maakt veel van de technisch tekeningen voor de corsowagens en zijn moeder, Caroline, is al bijna 20 jaar betrokken bij het steken van de wagen van de KAVB Hillegom Haarlem.

Toen dit jaar een ontwerp gemaakt mocht worden voor een wagen die op basis van crowdfunding gefinancierd zou worden, stelde Koen aan Lucas de vraag wat hij op een corsowagen zou zetten als hij de baas was. Zonder blikken of blozen zei hij: “Een robot met bloemen!”

Dat vond het bestuur een fantastisch idee, ook omdat dit de verbinding tussen techniek en de bloemen kan visualiseren en omdat Lucas een goede vertegenwoordiger is van de doelgroep die komt kijken naar het corso.

Koen maakte een paar snelle schetsen en Lucas mocht kiezen.

Het uiteindelijke ontwerp is wat Lucas betreft pas compleet als alle drie de robots er op staan, maar hij is apentrots dat er in ieder geval een wagen komt waar hij het idee voor heeft bedacht. Hij kan bijna niet wachten tot hij deze wagen in het echt kan zien rijden.

Arrangeur: Koen Terra en Jolanda de Goede
Stekersgroep: Eurokoor Nederland, Leiden & Carnavalsvereniging De Vikings, Noordwijkerhout

SpongeBob 25 jaar | Nickelodeon

SpongeBob, een icoon dat al 25 jaar straalt, heeft generaties blij gemaakt met zijn onweerstaanbare charme en optimisme. Als vrolijke inwoner van Bikinibroek heeft hij niet alleen de harten van kinderen veroverd, maar ook volwassenen geïnspireerd met zijn tijdloze humor en veerkracht. Zijn iconische aanwezigheid is een viering van blijvende vreugde en positiviteit in de wereld van entertainment. SpongeBob’s onvergetelijke reis wordt nog specialer door zijn trouwe vrienden: de altijd optimistische Patrick en zijn huisdier, de bedachtzame zeeslak Gary. Samen zijn ze de kleurrijke cast van personages die de kern vormen van SpongeBob’s avonturen. Hun onderlinge vriendschap benadrukt de kracht van samen zijn en maakt SpongeBob tot een icoon dat niet alleen staat voor humor, maar ook voor de waarde van vriendschap en diversiteit.

Ter ere van het 25-jarig bestaan van SpongeBob heeft Nickelodeon besloten om hem als “praalwagen thema” te kiezen.

Arrangeur: Mirande ter Voorde
Stekersgroep: Handbalvereniging Foreholte

Venetiaans Gemaskerd Bal | Corsogroep de Zilk

Venetiaanse maskers staan bekend om de kleurexplosies en de feestelijke sfeer om de verfijnde ontwerpen. De maskers zijn een blikvanger en voegen een mystiek element toe aan de feesten. Wij voegen een vleug van Venetië toe aan de tradities in De Zilk waar iedereen samenkomt en geniet van alle feesten.

Arrangeur: Typisch Tien Bloemwerk
Steekwerk: Corsogroep De Zilk

Brug der Verbinding – Chinees Cultureel Centrum

We hebben een brug gebouwd….

Met deze brug willen we de verbinding tussen China en Nederland laten zien aan het grote publiek. De krachtige band tussen beide landen worden benadrukt door deze brug. De brug der verbinding. De panda en de koe zijn de symbolen en mogen deze twee mooie landen vertegenwoordigen. Niet alleen de natuur, cultuur, maar ook de handel zijn de dingen die we zo enorm kunnen waarderen van elkaar. En dit laten we graag met deze wagen aan jullie zien.

Een jonge panda en klein kalfje lopen de brug op om deze verbinding telkens weer te vinden bij elkaar, want zo kunnen we de toekomst samen in. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Met een drakendans vieren we dit mooie moment met elkaar. Een brug van waardering en erkenning. Eén brug naar de toekomst. Laten we verder bouwen en vertrouwen.

Arrangeur: Pascal Zijlmans
Steekwerk: Muziekvereniging Da Capo

Hotel tijdens het Bloemencorso

Het Bloemencorso Bollenstreek is onderdeel van de Corsoweek. Tijdens deze week zijn er vele evenementen in en rondom de Bollenstreek. Het is dan ook een ideale periode om een weekend of weekje vakantie in te plannen. Er is een ruime keuze aan hotels en b&b’s beschikbaar vanwaaruit de evenementen in de Corsoweek prima te volgen zijn. Populair zijn de hotels langs het strand en bij de bloemenvelden. Met kinderen is het ook heerlijk verblijven in een van de vakantieparken.

Hieronder enkele tips:

Meer over het Bloemencorso

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page