Hollandse Polders & Plassen

Home / Hollandse Polders & Plassen

 

De mooiste polders en plassen van Nederland vind je aan de oostzijde van de Bollenstreek. Dit molenrijke gebied met vele kleinschalige boerderijen heeft ook veel (h)eerlijke streekproducten.

De polders beginnen direct na de bloemenvelden. Het zijn veelal drooggelegde gebieden wat vroeger een watergebied was. Het plassengebied is een van de grootste vaargebieden van Nederland. De dorpen Warmond en het Kaageiland zijn de directe verbinding met het waterrijke gebied. Dit gebied staat ook bekend als het Groene Hart van de Randstad.

Streekproducten (kaas en meer)

In het Hollandse plassen gebied zijn veel kleinschalige boerderijen gevestigd. Het bekendste product is de Goudse en de Leidse kaas. Je kan hiervoor onder andere terecht bij Boerderij Pennings in Warmond en De Kaagse Boer op Kaageiland.  Maar ook de appels en peren van Landgoed de Olmenhorst, Aardbeien en kersen bij Van Reeuwijk komen uit dit gebied.

De polders en de plassen

De uitgestrekte plassen zijn ideaal voor een heerlijke vaartocht. In je eigen boot, een gehuurde sloep of tijdens een rondvaart. Met het eenvoudige sloepennetwerk vaar je eenvoudig van A naar B en onderwerg kan je aanleggen bij verschillende restaurants zoals bijvoorbeeld op Kaageiland.

Fietsen en wandelen langs de Nederlandse iconen

In de Bollenstreek is een uitgebreid wandel- en fietsknooppunt netwerk opgezet waardoor het maken en volgen van een fietsroute of wandelroute erg eenvoudig is. Steeds meer mensen maken dan ook een fiets- of wandeltocht door het plassengebied. In de zomerse maanden vaart er een fietserspontje die vaart tussen de zuidkant van Kaageiland en Oude Ade.

Fietsroutes

Wandelroutes

Overnachten in de polders en bij de plassen

Wil je ontspannen kunnen genieten van de Bollenstreek en het Groene Hart? Denk dan eens aan het boeken van een hotel of bed & breakfast. Er is een zeer ruime keuze van luxe hotels tot een gezellige bed & breakfasts. Voor gezinnen zijn er leuke vakantieparken en campings. En wat dacht je van een overnachting op het strand? Elk strandseizoen staan er meer dan 80 strandhuisjes op het strand waar je heerlijk in slaap kan vallen met de in zee ondergaande zon. Kortom voor elke doelgroep is er wel een passende overnachtingslocatie.

Nog meer redenen om naar de Bollenstreek te komen:

Het strand en het duingebied zijn natuurlijk schitterend maar er is nog veel meer te ontdekken in de Bollenstreek.

  • Hollandse Bloemenvelden
    • Al ruim 400 jaar staat de streek bekend als de beste plek ter wereld voor het kweken van bloembollen zoals tulpen. De afgegraven oude duinen bleken namelijk precies de juiste ingrediënten te hebben om bloembollen te kweken. Zo is deze streek uitgegroeid tot het centrum van de bloembollenhandel.
  • Hollandse Strand & Duinen
    • Het strand en de duingebieden zijn magisch. Je waant je in een andere wereld. De gezonde zeelucht en het heuvelachtige duinlandschap laten je ervaren hoe mooi en bijzonder Nederland is.
  • Hollandse Steden
    • Rondom de Bollenstreek vindt je de oudste steden van Nederland. Op een half uur rijden zijn steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag te bezoeken. Maar ook Delft, Rotterdam en Utrecht zijn in minder dan een uur rijden te bezoeken.

Interessante links

 
Share this page