Pontjesroute en Molenroute fietsen

Home / Dagje Uit / Fietsen in de Bollenstreek / Fietsroutes in de Bollenstreek / Fietsroute langs de iconen van Nederland – Pontjesroute (25 km)

 

Windmolens, kaas, koeien en natuurlijk de bloembollen. Beleef de iconen van Nederland tijdens deze fietsroute van 25 kilometer.Je fietst met deze route door een uniek gedeelte van Nederland. Je komt langs bloembollenkwekerijen, molens, polders, meren en kaasboerderijen. Via een pontje kom je op het eilandje De Kaag wat voor een extra beleving zorgt.

Pontjes fietsroute

Deze fietsroute wordt ook wel de Pontjesroute genoemd. Tijdens de route kom je namelijk op drie punten een veerpontje tegen. Deze pontjes brengen tegen een kleine vergoeding naar de overkant van het water. Het eerste pontje kost € 1,-, Het tweede pontje € 2,- en het derde pontje € 1,20 per persoon (incl. fiets).

Icoon 1: de Tulp

Uiteraard bloeien de tulpen alleen in het voorjaar maar de bollenkwekers zijn het hele jaar druk aan het werk. Zie hoe de bloembollen van het land worden gehaald en misschien kan je een kijkje nemen bij een kweker die de bloembollen aan het pellen is. Tussen knooppunt 58 en 55 vindt je kwekerij De Tulperij. In de zomer bloeien er ook veel Dahlia’s. Een aanrader is om vanaf knooppunt 55 een uitstapje te maken richting het Landgoed van Kasteel Keukenhof. De kasteeltuinen staan in de zomer mooi in bloei en zijn zeker een bezoekje waard.

Icoon 2: de Molen

Molen fietsroute

Ten oosten van de Bollenstreek vindt je het meest molenrijke gebied van Nederland. Met de fietsroute kom je ook langs een aantal mooie molens.

Icoon 3: Kaas & de koeien

Kaasboerderij en koeien

Echte boerenkaas kan je vinden op een van de kaasboederijen. Bij knooppunt 25 kan je ook aan de rechterkant van het water blijven rijden en een bezoek brengen aan boerderij Pennings. Op het Kaageiland (tussen knooppunt 8 en 39) is ook een klein kaasmuseum te bezoeken namelijk De Kaagse Boer.

Kaageiland

Kaageiland fietsroute

Op het Kaageiland kan je ook heerlijk drinken en eten. Er zijn verschillende gezellige restaurants met uiteraard allemaal een terras aan het water. Je komt het eiland op via een pontje. Bij knooppunt 8 is er een pontje dat ook geschikt is voor auto’s. Aan de zuidkant is het pontje alleen geschikt voor fietsers. Het fietspontje vaart in mei en september op zaterdag en zondag en in juni t/m augustus elke dag van de week.
Deze pontjes zijn tegen betaling. Meer informatie over de pontjes bij Kaageiland.

Knooppunten

De fietsroute is eenvoudig te rijden door de volgende knooppunten aan te houden. Tussen knooppunt 8 en 39 kom je twee keer een pontje tegen.

fietsroute langs de iconen van Nederland

VVV Fietskaart Bollenstreek online bestellen

Fietskaart 14 Falk VVV

Om optimaal te kunnen genieten van het fietsnetwerk hebben VVV en Falk een mooie fietskaart ontwikkeld. Op deze fietskaart staan alle knooppunten en tips over de omgeving. Deze fietskaart kost € 8,99 en is verkrijgbaar bij de lokale VVV’s of direct online te bestellen in de webshop van Route.nl (bij online bestellen heb je gegarandeerd de laatste druk!)

Bestel nu de VVV fietsplattegrond bij Route.nl

Startlocaties

Deze fietsroute is te starten op elk van de knooppunten. Hieronder hebben we enkele locaties omgeschreven waar je gratis kunt parkeren en kan starten met de route

Interessante locaties tijdens deze fietsroute

 
Share this page