Pontjesroute en Molenroute fietsen

Home / De leukste Dagje Uit tips / Fietsen / Fietsroutes in de Bollenstreek / Fietsroute langs de iconen van Nederland – Pontjesroute

 

Windmolens, kaas, koeien en natuurlijk de bloembollen. Beleef de iconen van Nederland tijdens deze fietsroute van 25 kilometer.

Even helemaal weg in eigen land? Boek nu een van de voordelige hotel fietsarrangementen aan de Nederlandse Kust.

Je fietst met deze route door een uniek gedeelte van Nederland. Je komt langs bloembollenkwekerijen, molens, polders, meren en kaasboerderijen. Via een pontje kom je op het eilandje De Kaag wat voor een extra beleving zorgt.

Pontjes fietsroute

Deze fietsroute wordt ook wel de Pontjesroute genoemd. Tijdens de route kom je namelijk op drie punten een veerpontje tegen. Deze pontjes brengen tegen een kleine vergoeding naar de overkant van het water. Het eerste pontje kost € 1,-, Het tweede pontje € 2,- en het derde pontje € 1,20 per persoon (incl. fiets).

Icoon 1: de Tulp

Uiteraard bloeien de tulpen alleen in het voorjaar maar de bollenkwekers zijn het hele jaar druk aan het werk. Zie hoe de bloembollen van het land worden gehaald en misschien kan je een kijkje nemen bij een kweker die de bloembollen aan het pellen is. Tussen knooppunt 58 en 55 vindt je kwekerij De Tulperij. In de zomer bloeien er ook veel Dahlia’s. Een aanrader is om vanaf knooppunt 55 een uitstapje te maken richting het Landgoed van Kasteel Keukenhof. De kasteeltuinen staan in de zomer mooi in bloei en zijn zeker een bezoekje waard.

Icoon 2: de Molen

Molen fietsroute

Ten oosten van de Bollenstreek vindt je het meest molenrijke gebied van Nederland. Met de fietsroute kom je ook langs een aantal mooie molens.

Icoon 3: Kaas & de koeien

Kaasboerderij en koeien

Echte boerenkaas kan je vinden op een van de kaasboederijen. Bij knooppunt 25 kan je ook aan de rechterkant van het water blijven rijden en een bezoek brengen aan boerderij Pennings. Op het Kaageiland (tussen knooppunt 8 en 39) is ook een klein kaasmuseum te bezoeken namelijk De Kaagse Boer.

Kaageiland

Kaageiland fietsroute

Op het Kaageiland kan je ook heerlijk drinken en eten. Er zijn verschillende gezellige restaurants met uiteraard allemaal een terras aan het water. Je komt het eiland op via een pontje. Bij knooppunt 8 is er een pontje dat ook geschikt is voor auto’s. Aan de zuidkant is het pontje alleen geschikt voor fietsers. Het fietspontje vaart in mei en september op zaterdag en zondag en in juni t/m augustus elke dag van de week.
Deze pontjes zijn tegen betaling. Meer informatie over de pontjes bij Kaageiland.

Let op: het fietspontje tussen de Kaag en Oude Ade vaart helaas niet. Je moet dan ook een omleiding fietsen. Vanaf knooppunt 8 volg je dan knooppunten 92840 naar knooppunt 39 waarna de fietsroute weer vervolgd kan worden. Dit is ongeveer 10 kilometer extra fietsen.

Knooppunten

De fietsroute is eenvoudig te rijden door de volgende knooppunten aan te houden. Tussen knooppunt 8 en 39 kom je twee keer een pontje tegen.

Om optimaal te kunnen genieten van het fietsnetwerk hebben VVV en Falk een mooie fietskaart ontwikkeld. Op deze fietskaart staan alle knooppunten en tips over de omgeving. Deze fietskaart kost € 15,99 en is verkrijgbaar bij de lokale VVV’s of direct online te bestellen in de webshop van bol.com (bij online bestellen heb je gegarandeerd de laatste druk!)

Startlocaties

Deze fietsroute kun je in willekeurige richting rijden en op elke gewenste locatie op de route starten. Hieronder hebben we enkele locaties omgeschreven waar je gratis kunt parkeren en kan starten met deze route.

Interessante locaties tijdens deze fietsroute

Tijdens de fietsroute kom je langs vele leuke locaties. Hieronder onze favoriete locaties.

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page