Narcissen bloemenvelden in Lisse Keukenhof Bollenstreek
 

‘t Huys Dever is waarschijnlijk kort na 1375 gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, lid van een zeer oud geslacht van Hollandse edelen. De woontoren is gerestaureerd en kan gratis bezocht worden.

‘t Huys Dever is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek; behalve Dever zijn zij allemaal verdwenen. De achterzijde van Dever is vlak: die was gericht naar het moeras van de Lisser Poel en behoefde niet zo sterk te zijn, omdat van die zijde geen gevaar dreigde.

De andere muren zijn hoefijzervormig gebogen, bijna 2 meter dik en massief gemetseld. De fundamenten liggen op meer dan 3 meter onder het grondoppervlak en rusten op een zandplaat, waardoor de muren na zes eeuwen nog geen spoor van verzakking vertonen. Vóór 1580 werd een klein huis tegen de ronde voorzijde gezet, dat na 1630 werd uitgebouwd tot een statig herenhuis, groter dan Dever zelf.

Door slechte fundering en verwaarlozing stortte een deel daarvan in 1848 in; daarna werden gaandeweg de muren gesloopt door iedereen, die stenen nodig had. In 1962 stortte het dak van de woontoren eveneens in, maar de zware muren weerstonden alle vernielzucht. Toen in 1973 met de restauratie werd begonnen, was alle houtwerk verdwenen, waren raam- en deuropeningen verbrokkeld en groeiden gras en vlierstruiken boven op de muur, waar de eenden nestelden. Ook de voet van de muur, juist boven de waterlijn van de vroegere gracht, was zwaar beschadigd.

Fietsroute

‘t Huys Dever ligt langs verschillende populaire fietsroutes. De locatie is ook opgenomen in zowel de lente als de zomer versie van de Flower Tour. Meer info over de Flower Tour:

  • Zomer – Flower Tour – augustus t/m oktober
  • Lente – Flower Tour – eind maart t/m begin mei

Entreeprijs Kasteel Dever

‘t Huys Dever is voor € 4,50 te bezoeken. Wil je een rondleiding vraag dan naar de tarieven.

‘t Huys Dever Openingstijden

Dever is op de volgende dagen en tijden geopend:

  • Woensdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur
  • 2de paasdag, 2de pinksterdag en 2de kerstdag

NB. ’t Huys Dever kan incidenteel gesloten zijn doordat een huwelijk of een andere activiteit plaats vindt die alleen toegankelijk is voor genodigden. Het is raadzaam als u speciaal komt om ’t Huys Dever te bezoeken vooraf, tussen 14.00-17.00, te bellen of er niet een besloten activiteit plaatsvindt.

‘t Huys Dever is gesloten op:
Maandag en dinsdag
1 januari, 1ste paasdag, 1ste pinksterdag en 1ste kerstdag

Adres ‘t Huys Dever

  • Heereweg 349A
  • 2161 CA Lisse

Neem alvast een kijkje met Google Streetview:

 
Share this page