Home / Blog / #flowers4oxygen. Geef geen hand, maar een bloemetje of plant!

 

Diverse partijen in en rondom de Nederlandse sierteelt slaan samen de handen ineen om tijdens de coronacrisis een positieve boodschap te verspreiden: bloemen en planten dragen bij aan de volksgezondheid. Met de hashtag #flowers4oxygen voorzien zij via informatie en uiteenlopende acties de wereld symbolisch van de broodnodige zuurstof.

De wereldbevolking lijdt onder de verspreiding van het coronavirus (COVID-19), de ziekte die eind december 2019 uitbrak in de regio Wuhan in China. Ook de bevolking in West-Europa is hard getroffen. Wereldwijde maatregelen zoals thuisisolatie en zelfs complete ‘lockdowns’ moeten verdere verspreiding tegengaan. Maar wat kunnen mensen nog meer doen om in goede gezondheid te blijven? Volgens diverse onderzoeken dragen bloemen en planten positief bij aan de volksgezondheid.

Planten geven ons zuurstof

Het coronavirus veroorzaakt luchtwegklachten. Uit onderzoeken blijkt dat planten via fotosynthese (het omzetten van zonlicht in energie) en celademhaling zuurstof en vocht aan hun omgeving afgeven. De verhoogde luchtvochtigheid leidt bij mensen tot een verbeterde ademhaling. Uit de NASA Clean Air Study blijkt bovendien dat planten effectief de lucht zuiveren van giftige stoffen. Door schadelijke stoffen op te nemen en af te breken, zorgen planten voor een gezonder binnenklimaat.

Bloemen maken ons gelukkig

Naast de mogelijke gezondheidsklachten voelt deze moeilijke periode voor de hele wereldbevolking onzeker. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van bloemen angstgevoelens en stress wegneemt. Naast het opfleuren van de omgeving die iedereen in deze periode veel zal zien, draagt de aanwezigheid van bloemen dus ook bij aan de mentale gezondheid.

Bloemen- en plantenkunstwerk op de Keukenhof

Startpunt voor #flowers4oxygen is een enorm bloemen- en plantenkunstwerk dat op het terrein van de Keukenhof wordt gemaakt.

 
Share this page