Home / Blog / Harddraverijen in de Bollenstreek

 

Een traditie in de Bollenstreek zijn de harddraverijen. Maar liefst vier dorpen doen mee met een kortebaandraverij. 

Wat is een kortebaandraverij

Een kortebaandraverij is een wedstrijd tussen twee paarden, die in een rechte lijn over circa 300 meter lengte racen. De wedstrijd werkt met het zogenaamde ‘knockout’ systeem. Dus de winnaar gaat door en de verliezer valt af. De start is dus uitermate belangrijk aangezien het parcours slechts 300 meter lang is. Het paard met het laagste nummer draait over gelijke afstand in de eerste rit vóór het paard met het daarop volgende nummer. Bijvoorbeeld nummer 1 draait vóór nummer 2 en nummer 3 vóór nummer 4 enzovoort. In de tweede rit is dit omgekeerd, dan start nummer 2 vóór nummer 1. Winnen beide paarden één rit, dan volgt een kamprit. Het paard dat de kamprit wint gaat door naar de volgende omloop.

Is een paard 4 jaar of jonger, dan heeft het paard een ontheffing van 5 m. Heeft een paard een bepaald bedrag gewonnen op de kortebaandraverijen, dan wordt de afstand met respectievelijk 5 of 10 m verhoogd. Bijvoorbeeld: het vierjarige paard loopt over 295 m bij een gemiddelde afstand van 300 m en paarden die veel hebben gewonnen, moeten dan over 305 of 310 m afstand lopen.

Er kunnen maximaal 24 paarden deelnemen waarvan er dan 12 overgaan naar de tweede omloop, dan 6 naar de derde omloop en daarna 3 naar de vierde omloop. Voor de vierde omloop wordt één paard bij geloot van de drie verliezers. Deze vier paarden in de vierde omloop strijden dan om de plaatsen één, twee, drie en vier.

De Harddraverijen in de Bollenstreek zijn:

  • 17 juni 2017 – Sassenheim – Teijlingerlaan
  • 1 juli 2017 – Warmond – Herenweg
  • 15 september 2017 – Hillegom – Meerlaan
  • 28 september 2017 – Lisse – Heereweg

 
Share this page