Museum De Zwarte Tulp in Lisse
 

De bloembollenteelt en kunst die daardoor geïnspireerd is, dat zijn de onderwerpen van Museum De Zwarte Tulp. Ze geven een beeld van het bloembollenbedrijf: het telen, de handel, het onderzoek en de veredeling. Ook vertellen ze de geschiedenis van de bloembol, vanaf de komst van de eerste tulp in Nederland in 1594. Het museum is te vinden in het centrum van bloemendorp Lisse.

Museum de Zwarte Tulp

Het museum exposeert schilderijen met bollenvelden, een geliefd onderwerp van schilders, en stillevens met bolgewassen. En in het Prentenkabinet zijn historische prenten van bolgewassen te bewonderen.
Ook zijn er tulpenvazen, hyacintenglazen en krokuspotten tentoongesteld en laten ze zien hoe tulpen, narcissen en andere bolgewassen zijn gebruikt als versieringsmotief voor objecten van zilver, glas en porselein en voor meubels. Verder organiseert het museum regelmatig speciale presentaties en tentoonstellingen, altijd in relatie tot de bloembollencultuur in al haar aspecten.

Tentoonstelling: Tulpenkoorts – 1636-1637 – Het Ware Verhaal

Van 18 maart t/m 27 augustus 2023 organiseert Museum De Zwarte Tulp de tentoonstelling Tulpenkoorts – Het ware verhaal. Over de Tulpenkoorts van 1636-1637 gaan de wildste verhalen, maar de waarheid is minder opzienbarend. De tentoonstelling vertelt wat er wel gebeurde in de eerste helft van de zeventiende eeuw, hoe de tulp van een gewild verzamelobject een handelsobject werd en daarna een speculatieobject. Hoe er eerst werd gehandeld in de bloeiende tulp, daarna in de bollen en tot slot in bollen die nog in de grond zaten en die door speculanten soms wel een aantal keren werden doorverkocht in de hoop op steeds grotere winsten. En wat er gebeurde, en niet gebeurde, toen de markt in februari 1637 instortte, tot vreugde van spotprentmakers en dichters van honende verzen. En hoe de tulp ook na 1637 een geliefd verzamelobject bleef waarvoor flinke prijzen werden betaald. 

BIj deze tentoonstelling hoort het boek Tulpenkoorts. Dit boek is verkrijgbaar in het museum of online bij bol.com

VVV Lisse en museumwinkel

Bij de ingang van het museum vindt u naast de museumwinkel ook de balie van het VVV Lisse. Hier kan je dus ook terecht voor informatie over Lisse en omgeving.

Openingstijden Museum De Zwarte Tulp

Museum de Zwarte tulp is van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op maandagen is het museum gesloten

Verder is het museum gesloten op 1e Paasdag, Koningsdag, 1e Pinksterdag, Start Feestweek Lisse, Harddraverij Lisse, 5 december, 1e Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaarsdag.

Toegangsprijzen

  • Volwassenen: € 10,00
  • Jongeren 15 t/m 18 jaar: € 5,00
  • Kinderen tot 14 jaar: gratis
  • Studenten, Scholieren en begeleiders: € 5,00
  • Museumkaart, ICOM kaart: gratis
  • De Museumkaart is niet verkrijgbaar in Museum De Zwarte Tulp.
  • Rondleidingen worden gegeven in het Frans, Engels, Italiaans, Duits en Nederlands. Rondleidingen dienen van tevoren te worden geboekt. Neem contact met ons op via tel. 0252-417900 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl
  • Groepsbezoeken buiten openingstijden, al dan niet met rondleiding, kunnen van tevoren worden aangevraagd. Tel. 0252-417900 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl

Adresgegevens

De ingang van het museum ligt aan de Heereweg 219 in het centrum van Lisse. Het museum is goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er is volop gratis parkeermogelijkheid in de directe omgeving van het museum.

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page