Stoomtrein katwijk leiden

Home / Dagje Uit / Musea & Rondleidingen | Genieten en leren / Stoomtrein Katwijk-Leiden

 
Stoomtrein Katwijk Leiden: Ruik, kijk en geniet van de sfeer van toen Zodra je het station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met zijn antieke houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is een echt ‘boemeltreintje’ dat veel opa’s en oma’s nog kennen uit hun jeugd.

Binnen en buiten

In dit levende museum is veel te zien en te doen! Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. De machinist lijkt elk moment terug te kunnen keren in zijn kantoortje; zijn jasje hangt er nog en ook de olielampen staan al klaar. In de tuinderij ervaar je wat daar allemaal per spoot gebeurde. En in het binnenmuseum ten slotte ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had.

Aanraken mag!

Oud of jong, bij dit museum heb je plezier. Je mag bijna overal op, in en aan zitten. En…. als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker of de machinist of je even op de locomotief mag staan om naar het vuur te kijken. In het museum nemen kinderen plaats op de plek van de machinist, zetten modeltreinen in beweging, spelen uren achter elkaar met de speelgoedtreinen of doen de speurtocht. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten. De ouders kunnen, als ze uitgekeken zijn, genieten van een lekker kopje koffie.

Entreeprijzen Stoomtrein Katwijk

Volwassenen € 8,00 Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 6,00 Kaartjes zijn de hele dag geldig en geven toegang tot beide treinritten, het binnen- en buitenmuseum en het museumdepot. Voor aangegeven evenementen (*) geldt een toeslag van €1,00 per kaartje De Museumkaart is bij de Stoomtrein niet geldig.

Openingstijden

Het museum is open van 10.30 tot 16.30 uur. De stoomtrein langs het Valkenburgse Meer vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur (duur 30 min). Aansluitend op de stoomtrein kun je overstappen op de dieseltrein met open wagens naar onze remise voor een bezoek aan het museumdepot. De dieseltrein vertrekt om 11.40, 12.40, 13.40, 14.40, 15.40 uur (duur 30 min).

Adres Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden Jan Pellenbargweg 1 2235 SP Valkenburg ZH T (071) 572 4275 E info@StoomtreinKatwijkLeiden.nl Parkeren gratis Rolstoeltoegankelijk
 
Share this page