Kabouterdorp De Zilk

Home / De leukste Dagje Uit tips / Wandelen in de Bollenstreek / Wandelroutes in de Bollenstreek / Wandelen met kinderen / Speurtocht naar het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Verborgen in de duinen van de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt het Kabouterdorp De Zilk. Er is geen specifieke kinderwandeling naar het kabouterbos maar de zoektocht maakt het des te leuker.

Het ontstaan van het Kabouterdorp de Zilk

Kabouterbos in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Kabouterbos in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het Kabouterdorp is rond 1990 ontstaan door het spontaan plaatsen van een paar kabouters in een deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er ontstond een traditie om bij elk bezoek een nieuwe kabouter mee te nemen. Zo ontstond langzaam aan een kabouterdorp met meer dan 200 kabouters.

Helaas werd het kabouterdorp begin 2020 door vandalen vernield. Een hulpactie heeft ervoor gezorgd dat het kabouterdorp weer inwoners heeft gekregen.

Heb je zelf nog een eenzame (tuin)kabouter thuis die wel wat gezelschap kan gebruiken? Neem de kabouter dan mee naar het kabouterdorp en plaats hem bij een van de kabouterfamilies.

De route naar het Kabouterdorp

Kabouterdorp de Zilk
Kabouterdorp de Zilk

Het Kabouterdorp ligt verborgen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit natuurgebied is maar liefst 3.400 hectare groot dus om de kabouters te vinden is het wel handig om je voor te bereiden.

Allereerst is het belangrijk om de ingang te nemen bij De Zilk. Dit is een van de vier hoofdingangen van het duingebied. Bij deze ingang is een parkeerplaats waar je voor € 2,00 kan parkeren. Het kabouterdorp ligt op ongeveer 1,2 kilometer wandelen vanaf de hoofdingang.

Vanaf de hoofdingang de Zilk (Joppeweg 1, De Zilk) volg je het verharde wandelpad. De Waterleidingduinen zijn bekend om de vele dieren die er leven dus let onderweg goed op of je nog damherten, vossen of andere dieren kan spotten.

Zodra je over het water komt ben je in de buurt van de kabouters. Na ongeveer driehonderd meter pak je het onverharde pad de duinen in. Let goed op rode puntmutsjes. Voor de terugweg is het leuk om een iets andere route te lopen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je overal lopen dus ga vooral af en toe van het pad af.

Kabouterbos op Google Maps

We krijgen toch regelmatig te horen dat mensen het Kabouterbos niet kunnen vinden. Gebruik Google Maps om de kabouters niet mis te lopen. Voor oudere kinderen is het zelfs leuk om te kijken of ze door Google Maps te gebruiken het Kabouterdorp kunnen vinden.

Openingstijden van het Kabouterdorp

Kabouterbos Amsterdamse Waterleidingduinen
Kabouterbos Amsterdamse Waterleidingduinen

Je kan het Kabouterdorp bezoeken tijdens de openingstijden van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit duingebied is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Toegangsprijs Kabouterdorp de Zilk

Er is geen specifiek ticket nodig voor het kabouterdorpje. Om de Amsterdamse Waterleidingduinen te bezoeken hebben personen van boven de 18 wel een dagkaart (€ 1,50) of jaarkaart (€ 10,00) nodig. Parkeren kost € 2,00.

Overnachten in de buurt

Een bezoek aan het Kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen is een leuk uitstapje als je op vakantie bent. In de omgeving zijn veel leuke accomodaties van vakantieparken tot luxe hotels.

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page