zeevonk_stefano Janssen

Home / Blog / Magisch blauw verlichte Noordzee bij Katwijk – Alles over zeevonk

 

Een van de mooiste natuurfenomenen in Nederland is de zeevonk die op rustige zomerse dagen te zien is aan de Nederlandse kust. Het felle blauw verlichte zeewater geeft een magisch sfeer die door sommige wordt vergeleken met het Noorderlicht in het poolgebied.

Lees hier meer over zeevonk en wanneer en hoe je de meeste kans hebt om het te bewonderen. Hieronder hebben we de veelgestelde vragen FAQ’s verzameld over dit geweldige natuurfenomeen.

Hoe noem je het felle blauwe licht in de Noordzee?

‘s Nachts kan het gebeuren dat het water in de Noordzee bij beweging oplicht met een felle blauwe kleur. De magische blauw verlichte Noordzee komt door Zeevonk.

Wat is Zeevonk?

Zeevonk (foto: wikipedia)

Zeevonk is een alg, van o,5 tot 1 millimeter groot, die ‘s nachts een blauwe gloed kan afgeven. De alg ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje.

Geeft Zeevonk altijd licht?

Zeevonk geeft alleen licht als het in beweging wordt gebracht. Dit komt door een chemische reactie en is bedoeld om roofdieren af te schrikken. Zeevonk is vaak te zien bij rustig (warm) weer.

Wanneer heb je de meeste kans op Zeevonk?

De kans op het lichtspektakel is het grootst op een zomerse dag met rustig weer. De Zeevonk alg komt dan dicht bij de kust. Meestal is de zeevonk later op de avond actief. Het moet uiteraard ook donker zijn om de Zeevonk goed te kunnen zien.

Is de Zeevonk (alg) gevaarlijk voor mens of dier?

Zeevonk is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan bij grote concentraties wel irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. In de zomer van 2015 werd zwemmers zelfs afgeraden om de Noordzee in te gaan tussen Scheveningen en Katwijk omdat er toen een hele grote concentratie zeevonk aanwezig was.

Is zeevonk ook overdag te zien?

Overdag is Zeevonk bijna niet te zien. Als het te zien is overdag dan is de kleur zalmroze.

Is er een zeevonk verwachting?

Wil jij zeevonk ook eens zien. Volg dan de Facebookpagina Zeevonkkw en blijf op de hoogte van de verwachtingen.

Stefano Janssen uit België maakte die nacht een filmpje van het betoverende schouwspel in de branding van Katwijk. “We waren daar tussen 23.00 en 04.00 uur. Er kwamen wel wat mensen op af ja”, vertelt hij.

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page