Strand bollenstreek

Home / Blog / De Nederlandse kust heeft de meeste zonuren van Nederland

 

Nederland staat niet bekend om zijn tropische weer. Toch heeft Nederland per jaar gemiddeld ruim 1.500 zonuren. Langs de Nederlandse westkust is dit gemiddeld hoger. De Nederlandse stranden kunnen elk jaar rekenen op 1.750 zonuren per jaar.

Koud zeewater oorzaak van zonnige stranden

De oorzaak van het flink hoger aantal zonuren in het westen is dat de temperatuur van het zeewater in de Noordzee relatief koud is en daardoor de wolkenvorming boven zee onderdrukt.

Doordat we in Nederland vaak wind uit het westen hebben komt boven de kuststrook veel ruimte voor opklaringen. In het binnenland is de grond veel warmer dan het zeewater, waardoor de warme lucht opstijgt en wolken ontstaan die de zon verduisteren.

De meeste mensen denken ook dat de zomer de meeste zonuren voorkomen. Dit is echter niet het geval. De maand mei is gemiddeld genomen de zonnigste maand. Na mei zijn juli en augustus het zonnigst.

Dus als je lekker wilt genieten van de zon in Nederland, dan heb je de meeste kans langs de kust.

Lees ook:

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page