Home /

 
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Bollenstreekschilderijen Leo van den Ende

19 april 10:30 21 april 17:00

Schilderij Leo van den Ende
Schilderij Leo van den Ende

Galerie ArtBoutique organiseert op 19, 20 en 21 april 2024 een sfeervolle schilderijen-expositie met kleurrijke bloembollenlandschappen uit de Bollenstreek. Het weekend waarin de gehele Bollenstreek in het teken staat van het Bloemencorso. In het monumentale, uit 1878 daterende, Koetshuis van Landgoed Calorama in Noordwijk zijn drie dagen lang een groot aantal schilderijen te zien van de internationaal bekende meesterlijke impressionist Leo van den Ende

Leo van den Ende (1939)

Van den Ende werd bekend als schilder van het grootste bloemenpanorama van de wereld, Panorama Tulipland. Het verdwijnen van vele boerderijen, bollenschuren, molens, huizen en typerende bloembollenlandschappen in de Bollenstreek baarde Van den Ende grote zorgen.

De cultuurhistorische waarde van de Bollenstreek uit de jaren vijftig moest bewaard blijven. Vanuit dit gedachtegoed is in de jaren negentig het idee voor een Panorama van de Bollenstreek ontstaan.

Het Panorama met een lengte van 63 meter en een hoogte van 4 meter zorgde voor een doorbraak van zijn internationale bekendheid. Op 22 maart 1997 zette Van den Ende de eerste streek op het doek.

Liefhebbers van over de hele wereld bewonderden het Panorama Tulipland in Voorhout en kochten zijn schilderijen. Met het ondertekenen van het laatste doek rondde Van den Ende zijn bijzondere prestatie in mei 2008 af.

Hij ontving daarvoor een welverdiende onderscheiding en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Schilderijen van Leo van den Ende bevinden zich inmiddels in permanente collecties van tien musea in binnen- en buitenland. Ondanks zijn hoge leeftijd schildert Van den Ende nog steeds met veel passie.

Ter herinnering aan de voorbereiding en het schilderen van het Panorama is een filmpje gemaakt.

Galerie ArtBoutique

Galeriehouders, Peter en Edith Zuidhoek, zijn er trots op om de schilderijen van Leo van den Ende exclusief te mogen vertegenwoordigen.

In hun Noordwijkse galerie is een permanente expositie ingericht met zijn schilderijen. Met enige regelmaat worden zijn schilderijen ook tijdens exposities op bijzondere locaties tentoongesteld.

In 2013 exposeerde ArtBoutique gedurende vijf dagen een groot aantal schilderijen van Leo van den Ende in de voormalige Visserskapel in Noordwijk. Deze expositie werd door meer dan 4.000 belangstellenden uit het gehele land bezocht. 

Bollenstreek

In het Koetshuis worden kleurrijke schilderijen tentoongesteld van bloembollenvelden en bekende plekjes uit Noordwijkerhout, Voorhout, Lisse, Noordwijk, De Zilk, Hillegom, Warmond, Wassenaar en Sassenheim. Menigeen zal zich de fraaie beelden uit de jaren 50 – 70 nog kunnen herinneren. 

Het sfeervolle Koetshuis zal tijdens deze expositie in het teken staan van zeer hoogwaardige impressionistische schilderkunst. Men zal zich even in een klein museum wanen en kunnen volop genieten van prachtige nostalgische voorjaarstaferelen uit de Bollenstreek. 

De toegang is gratis.

Gratis
Gooweg 33
Noordwijk, Zuid Holland 2201 AX Nederland
+ Google Maps
Ook een evenement toevoegen aan de Bollenstreek Uitagenda? Klik hier voor meer informatie.

 
Share this page