Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Home / Zien & doen in de Bollenstreek / Wandelen in de Bollenstreek / Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Langevelderslag in Noordwijk en Zandvoort. Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor Amsterdam.Er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote natuurgebied. Het is het oudste waterwingebied in Nederland. Men is in 1853 begonnen met de waterwinning in dit duingebied.

Uniek Natuurgebied in de Randstad

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een beschermd natuurmonument. Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden van het gebied. Om dit te waarborgen is het alleen toegestaan om in het gebied te wandelen. U mag wel overal buiten de paden wandelen. De Amsterdamse Waterleidingduinen is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland.

Ingangen Amsterdamse Waterleidingduinen

Het duingebied heeft vier hoofdingangen. Bij de ingangen in Vogelenzang en Zandvoort is een horecagelegenheid.

 1. De Zilk in De Zilk: Joppeweg 1
 2. Pannelang in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
 3. De Oase in Vogelenzangl Eerste Leijweg 2; hier bevindt zich het bezoekerscentrum De Oranjekom
 4. Zandvoorstelaan in Zandvoort; Zandvoortselaan 130

In het noorden ligt een uitgestrekt complet van infiltratiekanalen. Het oostelijke deel zijn grote oppervlakten grond bebost. Het zuiden zijn schitterende duinpartijen te zien.

Damherten

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Er wordt geschat dat er ongeveer 2.000 damherten rondlopen (2011), dat is circa 0,6 per hectare.

Entreeprijzen Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Een dagkaart kost € 1,50 en is te koop in de pin-betaalautomaten (alleen pin) bij de vier hoofdingangen. Hier kun je ook een dagparkeerkaart kopen.
Een jaarkaart kost € 10,-, een groepsjaarkaart € 18,50 (max 6 personen) en een 60+ jaarkaart € 5,50. Ze zijn te koop bij het bezoekerscentrum of een van de verkoopadressen zoals VVV Noordwijkerhout en VVV Lisse of koop uw jaarkaarten online.

Toegangsvoorwaarden

Het duin is alleen bestemd voor wandelaars. Je mag bijna overal buiten de paden struinen.

 • Toegangskaart verplicht (t/m 8 jaar gratis)
 • Toegang tussen zonsopgang en zonsondergang
 • Honden en fietsen niet toegestaan
 • Dieren voeren niet toegestaan
 • Wandelen ook buiten de paden

Wandelroutes in de duinen

Er zijn verschillende wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hieronder staan de verschillende routes.

 • Wandelroute duin 30 km

Deze wandeling laat je genieten van prachtige vergezichten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In 30 kilometer krijg je van alles wat: duin, heide, strand, bos en water. Je loopt met de klok mee (linksom), als je tegen de klok in wilt lopen (rechtsom) klik dan hier. Je kunt bij elke ingang starten. De ANWB paddenstoelen kunnen je helpen om de juiste route aan te houden.

Download hier de Wandelroute Rondje duin 30km

 • Waterwandeling 2 km

Tijdens de waterwandeling kan je zien welke route het water in de duinen aflegt, voordat het bij jou uit de kraan komt. De route is ongeveer 2 km lang en duurt een uur.

Download hier de Waterwandeling Waterwandeling 2 km

 
Share this page