Keukenhof bloembollen planten

Home / Blog / Eerste bloembollen geplant in Keukenhof voor seizoen 2021

 

Na in het voorjaar van 2020 gesloten te zijn geweest door de wereldwijde Corona pandemie beginnen de tuinmannen van bloemenpark Keukenhof met de jaarlijkse klus om het bloemenpark van Nederland weer gereed te maken voor de lente in 2021. Het bloemenpark heeft veel verschillende maatregelen genomen om in 2021 weer bezoekers te mogen ontvangen. 

Elk jaar heeft Keukenhof een thema en in 2021 zal dit hetzelfde thema zijn als in 2020 namelijk ‘World of Colours’. Dit bekent echter niet dat het ontwerp Keukenhof ook exact gelijk is aan 2020. We spraken met Frans Beijk, de hoofdontwerper van Keukenhof. 

Waar begin je met het ontwerpen van Keukenhof?

“Zodra we beginnen met ontwerpen, overleggen we met de 100 hofleveranciers van de bloembollen in Keukenhof. We bespreken welke bollen ze willen showen en op basis daarvan maak ik de ontwerpen. Vanaf eind september krijgen we de eerste bloembollen binnen en begin oktober starten we met planten.”

Met hoeveel tuinmannen werken jullie bij Keukenhof? 

“Bij Keukenhof werken er 40 tuinmannen fulltime aan het bloemperk. De 7 miljoen bloembollen worden allemaal met de hand geplant. We doen daar ongeveer twee en halve maand over. We zijn dan circa half december klaar.”

Wat doen de tuinmannen als het planten half december klaar is?

“Na het planten, gaan we ons richten op het onderhouden van de tuinen. De herfstbladeren moeten worden opgeruimd en het park gaat zich voorbereiden op de opening eind maart. Zes weken voordat we opengaan, wordt het gras rondom de bloemen aangelegd.” 

Houd je bij het ontwerpen van Keukenhof rekening met actuele trends?

“Ja, de bloemenmengsels zijn bijvoorbeeld sterk in opkomst. Waar we vroeger vaak alle bloemen per soort en kleur bij elkaar zetten, zijn de mengsels meer een explosie van verschillende kleuren en soorten. Ook werden de bollen in de begin jaren van Keukenhof in rechte vlakken geplant, terwijl we nu veelal vloeiende vormen creëren met de bollen zoals bij het bloemenmozaïek.” 

De bollenvelden worden een keer in de vijf jaar leeg gehouden om de bodem rust te geven. Hoe gaat dat bij Keukenhof?

“In Keukenhof is uiteraard altijd het hele park in bloei. Tijdens het bloeien van de bloemen zijn de tuinmannen dan ook aan het ‘ziekzoeken’. Hierbij letten ze op kleine veranderingen in de bloemen die kunnen betekenen dat de grond vervangen moet worden. Indien het nodig is, wordt de grond in de zomer ververst.”

Hoe zorg je ervoor dat Keukenhof het hele seizoen in bloei staat?

“Door het inzetten van de bloemenmengsels en het planten van meerdere soorten bloembollen boven elkaar (lasagne beplanting) zorgen we ervoor dat er vanaf eind maart t/m begin mei bloeiende bloemen te bewonderen zijn. Zo is Keukenhof ook elke week weer anders met andere bloemen en dus ook kleuren.” 

Merken jullie iets van de klimaatveranderingen?

“Ja, door de warmere winters moeten we nog meer rekening houden met de soorten bloemenbollen die we planten. Zo planten we meer vroege en late soorten.” 

Welke bloem is de belangrijkste in Keukenhof?

“Voor het plaatje zijn alle bloemen belangrijk. De diversiteit zorgt ervoor dat het park 8 weken lang in bloei staat. Voor veel bezoekers is de tulp echter de belangrijkste bloem. Hierbij zie je ook internationale verschillen. Zo houden Russen van tulpen die al wat meer uitgebloeid zijn, Amerikanen van grote en hoge tulpen en Nederlanders van tulpen die nog in de knop staan.” 

Heb je een gouden tip voor het planten van bloembollen?

“Als je mooie gelijkmatig bloeiende bloemen wil hebben, is het belangrijk om de bollen even diep te planten en altijd met het puntje omhoog.” 

Bekijk ook de achter de schermen video’s van Keukenhof

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page