Museumstad Leiden

Home / Historische Steden / Dagje uit in Leiden

 

De museumstad Leiden heeft een compacte en overzichtelijke binnenstad en is zeer geschikt om zelf wandelend te ontdekken. De levendige stad heeft een rijk cultureel aanbod aan feesten en festivals. Ook op het gebied van muziek, dans en theater heb je in Leiden voldoende keus. Ga ook op ontdekking in Leiden.

De grachten van Leiden

Eén kenmerk van Leiden valt direct op, waar je ook bent: het water. De stad heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten stromen. Door de ligging aan de rand van het Hollandse Plassengebied voeren verschillende vaarroutes voor plezier- en toervaart door de stad en de omgeving. Een echte aanrader is een rondvaart over de Leidse grachten. Je kan ook zelf varen door de grachten met een elektrische sloep van Bootverhuur Leiden. Zo ontdek je Leiden van een hele andere kant.

Musea en Monumenten

Leiden heeft de grootste museumdichtheid van Nederland. Naast de vele musea telt de stad bijna 3.000 monumenten. Van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten absoluut de moeite waard is!

Gezellige restaurants

Om Leiden echt te leren kennen, moet je eigenlijk langer dan één dagje blijven. Leiden heeft een keur aan gezellige en comfortabele hotels en Leiden telt honderden restaurants, eetcafés en kroegjes. Alle denkbare keukens zijn vertegenwoordigd en in iedere prijsklasse is er wat te vinden.

Leuke activiteiten in Leiden

Ben je in Leiden dan mag de eerder genoemde rondvaart door de grachten natuurlijk niet ontbreken. Met een rondvaart zie je gelijk veel van de stad. Je kan ook een boot huren in Leiden en zelf door de grachten varen.

Bereikbaarheid

Bollenstreek plattegrond

Leiden ligt in de Randstad dichtbij grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Maar ook ben je zo aan de kust van Noordwijk, Katwijk, Zandvoort en Scheveningen. De bereikbaarheid is uitstekend; Leiden ligt tussen de A4 en A44 en vanuit alle richtingen stoppen er treinen op station Leiden Centraal. Vanaf Leiden CS loop je zo de binnenstad in.

Parkeren in de stad

Parkeren in de stad kan onder andere bij Parkeergarage Lammermarkt. Deze ligt op een paar minuten lopen van de binnenstad met musea, winkels, restaurants en theater. De 22-meter diepe garage biedt plek aan 525 auto’s, met speciale familieplekken, laadmogelijkheid voor elektrische auto’s en een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen. In 8 minuten loopt u naar de binnenstad. Meer over parkeren in Leiden vind je hier.

Evenementen in Leiden

Leiden staat bekend om de vele activiteiten die georganiseerd worden. Toch springt er een evenement uit boven alle andere namelijk 3 oktober (Leidens ontzet). Leidens Ontzet wordt al sinds 1886 jaarlijks op 3 oktober gehouden. Op 3 oktober wordt dan de verjaardag van het Beleg van Leiden in 1573-74 gevierd en vooral de daarop volgende bevrijding van de Spanjaarden. Daarnaast werd ter ere hiervan de eerste Universiteit in Nederland gesticht door Willem van Oranje.

Overnachten in Leiden

Leiden heeft veel mooie hotels en b&b’s. Van bekende ketens zoals Ibis, Tulip Inn, Golden Tulip, Fletcher Hotels en Holiday Inn. Ook zijn er veel charmante b&b’s en kleinere hotels in de stad te vinden.

Wil je niet in de drukke binnenstad overnachten dan kan je ook kiezen voor een hotel in de buurt van Leiden of een vakantiepark in de buurt van Leiden.

Tips in Leiden

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page