Leiden

Home / Historische Steden in Nederland / Dagje uit in Leiden

 

Leiden heeft een compacte en overzichtelijke binnenstad en is zeer geschikt om zelf wandelend te ontdekken.Leiden is een levendige stad met een rijk cultureel aanbod aan feesten en festivals. Ook op het gebied van muziek, dans en theater heb je in Leiden voldoende keus. Maak kennis met het culturele aanbod.

Varen

Eén kenmerk van Leiden valt direct op, waar je ook bent: het water. Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten stromen. Door de ligging aan de rand van het Hollandse Plassengebied voeren verschillende doorvaarroutes voor plezier- en toervaart door Leiden en de omgeving. Een rondvaart over de Leidse grachten laat je de stad van een hele andere kant beleven.

Gezellige eten & drinken

Om Leiden echt te leren kennen, moet je eigenlijk langer dan één dagje blijven. Leiden heeft een keur aan gezellige en comfortabele hotels en Leiden telt honderden restaurants, eetcafés en kroegjes. Alle denkbare keukens zijn vertegenwoordigd en in iedere prijsklasse is er wat te vinden.

2.800 Monumenten

Leiden telt bijna 2800 monumenten. Van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten absoluut de moeite waard is!

Leuke activiteiten in Leiden

Ben je in Leiden dan mag een rondvaart door de grachten natuurlijk niet ontbreken. Leiden is ook de stad met veel musea. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Museum Volkenkunde of de Hortus Botanicus Leiden en geniet van een leerzaam uitje voor jong & oud.

Bereikbaarheid

Leiden ligt in de Randstad dichtbij grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Maar ook ben je zo aan de kust van Noordwijk of Katwijk. De bereikbaarheid is uitstekend; Leiden ligt tussen de A4 en A44 en vanuit alle richtingen stoppen er treinen op station Leiden Centraal. Vanaf Leiden CS loop je zo de binnenstad in.

Parkeren Leiden

Parkeren in Leiden kan onder andere bij Parkeergarage Lammermarkt. Deze ligt op een paar minuten lopen van de binnenstad met musea, winkels, restaurants en theater. De 22-meter diepe garage biedt plek aan 525 auto’s, met speciale familieplekken, laadmogelijkheid voor elektrische auto’s en een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen. In 8 minuten loopt u naar de binnenstad. Meer over parkeren in Leiden vind je hier.

3 oktober – Leidens Ontzet

Leiden staat bekend om de vele activiteiten die georganiseerd worden. Toch springt er een evenement uit boven alle andere namelijk 3 oktober (Leidens ontzet). Leidens Ontzet wordt al sinds 1886 jaarlijks op 3 oktober gehouden. Op 3 oktober wordt dan de verjaardag van het Beleg van Leiden in 1573-74 gevierd en vooral de daarop volgende bevrijding van de Spanjaarden. Daarnaast werd ter ere hiervan de eerste Universiteit in Nederland gesticht door Willem van Oranje.

Interessante links

 
Share this page