Wanneer bloeien de tulpenvelden

Home / Blog / Wanneer bloeien de bloemenvelden in Nederland?

 

Staan de bloemenvelden al in bloei? Het is een van de meest gestelde vragen. Hoewel de bloei uiteraard afhankelijk is van het weer is er wel een jaarlijks patroon. Hieronder hebben we de bloeiperiodes tijdens ‘gemiddelde’ weersomstandigheden vermeld. Vanaf maart t/m half mei geven we elke week een update over de bloei van de bloemenvelden in het voorjaar. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor deze bloei updates.

Bloei verwachting 2024

3 januari 2024 | Op donderdag 21 maart 2024 start om 8.00 uur het nieuw tulpenseizoen. Om het kleurrijke landschap in het voorjaar te realiseren zijn er miljoenen bloembollen in de showtuinen en op de productievelden geplant. Vanaf begin maart gaan we op deze pagina weer wekelijks een update geven over de bloei van de tulpen in Nederland en de verwachtingen wanneer welke bloemen bloeien.

Volg ons op Facebook en Instagram om de bloei verwachtingen te volgen.

Soort bloemenveldGemiddelde bloeiVerwachte bloei 2024*
Narcissenveldenhalf maart t/m half aprilhalf maart t/m half april
Hyacintenveldeneind maart t/m eind aprileind maart t/m eind april
Tulpenveldenhalf april tot begin meihalf april tot begin mei
Keukenhof
Tulip Experience
Tulperij
21 maart t/m 12 mei21 maart t/m 12 mei
Tulip Barn29 maart t/m 12 mei29 maart t/m 12 mei
Dahlia showtuinen10 augustus t/m 13 oktober10 augustus t/m 13 oktober

* Let op! De bloei van de voorjaarsbloemen is afhankelijk van meerdere factoren. Het weer en het moment dat de kweker de bloem van de steel haalt hebben invloed op de bloemenvelden. Bij Keukenhof, De Tulperij, Tulip Barn en Tulip Experience Amsterdam wordt rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden en worden de bloemen niet van de steel gehaald. Hierdoor bloeien de bloemen bij de bloemenattracties het gehele seizoen.

Bekijk de huidige bloei op de bloemenvelden met de Flower Map

Op de Flower Map houden we bij waar de mooiste bloemenvelden rondom Keukenhof te vinden zijn. We actualiseren de kaart tijdens de bloeiperiode (maart t/m mei) elke week. Vanaf 10 augustus t/m 13 oktober 2024 vind je op Flower Map de mooiste zomerbloemen showtuinen.

Gemiddelde bloei van de voorjaarsbloemen in Nederland

Elk jaar start de bloei ongeveer begin maart. Veelal zijn dit nog niet de bloemenvelden maar de krokussen en narcissen langs de wegen en in tuintjes. Eind maart beginnen de bloemenvelden met bloeien. Dit is ook de periode dat Bloemenpark Keukenhof open gaat.

In de Bollenstreek bloeien veel verschillende bloemenvelden. Hieronder hebben we voor tulpen, narcissen, hyacinten en de zomerbloemen de ‘gemiddelde’ bloeiperiode beschreven.

Wanneer bloeien de narcissen in Nederland?

Narcissen bloemenvelden in Lisse Keukenhof Bollenstreek
Een bloemenveld met narcissen in Lisse

De eerste bollenvelden die bloeien zijn de Narcissen velden. De gele kleur is half maart – half april dan ook een van de hoofdkleuren in de Bollenstreek. De narcis is steeds populairder aan het worden en de gele velden zijn schitterend op de foto te zetten.

  • De narcissen velden bloeien normaal vanaf half maart t/m half april

Wanneer bloeien de hyacinten in Nederland?

Hyacint bloemenvelden Lisse Keukenhof Bollenstreek
Een bloemenveld met Hyacinten in Voorhout

De hyacinten bollenvelden zijn vervolgens aan de beurt om van eind maart tot eind april de bollenstreek te kleuren en te geuren. Hoofdkleuren zijn bij de hyacinten bloemenvelden wit, paars en roze. Tijdens de bloeiperiode van de hyacinten is de bollenstreek naast kleurrijk ook extra geurrijk. De geur van de hyacinten is dan namelijk door de hele regio te ruiken. Sommige hyacinten velden worden rond half april geplukt. De hyacinten bloemen worden namelijk gebruikt bij de bloemenmozaïek evenementen en het Bloemencorso Bollenstreek.

  • De hyacinten velden bloeien normaal vanaf eind maart t/m eind april

Wanneer bloeien de tulpen in Nederland?

Tulpenvelden in bloei Keukenhof Lisse Bollenstreek
Tulpenvelden zijn de populairste bloemenvelden in Nederland

De tulpen bloeien in de laatste bloeiperiode namelijk vanaf half april tot begin mei. De felle kleuren in rood, oranje, geel, wit en vele combinaties zorgen voor mooie foto’s.  Nederlandse en buitenlandse bezoekers zijn dol op de in bloei staande tulpenvelden. Vanaf begin mei beginnen de bollenkwekers echter met het koppen van de tulpenvelden. Hierbij halen ze de bloem van de steel waardoor de energie van de bloem weer terug gaat in de bol. Deze bollen kunnen vervolgens vanaf eind september gekocht worden.

  • De tulpenvelden bloeien normaal vanaf half april t/m begin mei

Wanneer bloeien de bloemenvelden in de zomer

Keukenhof Dahlia Dagen
Keukenhof Dahlia Kasteeltuin

In de zomer zijn er geen tulpen in de Bollenstreek te zien. Wel zijn tijdens het Dahlia Festival van 10 augustus t/m 13 oktober verschillende Dahlia showtuinen geopend en worden er evenementen georganiseerd rondom de veelzijdige dahlia zomerbloemen. Met de Bloemenroute fiets je eenvoudig langs de verschillende showtuinen en geniet je ook nog van het strand, het unieke duingebied en de gezellige bloemendorpen Lisse en Noordwijkerhout.

  • De zomerbloemen bloeien normaal vanaf begin augustus t/m half oktober

Waar zijn de mooiste bloemenvelden te vinden?

Gedurende de bloeiperiode houden we je op de hoogte met de Flower Map en op social media via Facebook en Instagram. Daar geven we in de lente elke week op donderdag een update waar de mooiste bloemenvelden in de Bollenstreek te vinden zijn die week en hoe je daar het makkelijkst komt. We raden iedereen aan om te komen fietsen en wandelen in de Bollenstreek. Wandelend en fietsend ontdek je de bloemenstreek op zijn best en kom je op de mooiste plaatsen.

Tijdens het Dahlia Festival plaatsen we op de Flower Map de verschillende Dahlia showtuinen.

Specifiek voor de bloeiperiode van de bloemenvelden zijn er een aantal fiets- en wandelroutes gemaakt.

Ga fietsen met je eigen fiets of een huurfiets

Als je van de bloemenvelden wil genieten is een fiets het beste vervoermiddel. Met de fiets kan je namelijk makkelijk over de polderweggetjes de mooiste velden ontdekken. Ook is het makkelijker om een foto te maken. Je kan uiteraard je eigen fiets meenemen maar bij Keukenhof kan je ook een fiets huren. Deze huurfietsen zijn erg populair en mocht je gebruik willen maken van een huurfiets van Keukenhof dan raden wij aan om deze vooraf te reserveren in onze ticketshop.

Wanneer bloeien de bloemen in Keukenhof?

Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

Bloemenpark Keukenhof heeft vanaf opening tot sluiting (in 2024 vanaf 21 maart tot en met 12 mei) een groot bloeiend assortiment aan bloemen. In het begin van het seizoen zijn de bloeiende tulpen te bewonderen tijdens tulpenshows in een van de paviljoens. En door een goede beplanting zijn ook de buitentuinen van het begin tot het eind kleurrijk op Keukenhof. In onze wekelijke Bloei verwachting vermelden we ook de bloei in bloemenpark Keukenhof.

Tips voor een bezoek aan de bloemen van Nederland

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page