Wanneer bloeien de tulpenvelden

Home / Blog / Wanneer bloeien de bloemenvelden in Nederland?

 

Staan de bloemenvelden al in bloei? Het is een van de meest gestelde vragen. Hoewel de bloei uiteraard afhankelijk is van het weer is er wel een jaarlijks patroon te herkennen. Hieronder hebben we de groeiperiodes tijdens ‘gemiddelde’ weersomstandigheden vermeld.

Elk jaar start de bloei ongeveer begin maart. Veelal zijn dit nog niet de bloemenvelden maar de krokussen en narcissen langs de wegen en in tuintjes. Eind maart beginnen de bloemenvelden met bloeien. Dit is ook de periode dat Bloemenpark Keukenhof open gaat.

In de Bollenstreek bloeien veel verschillende bloemenvelden. Hieronder hebben we voor tulpen, narcissen, hyacinten en de zomerbloemen de ‘gemiddelde’ bloeiperiode beschreven.

Bloei verwachting 2021

Tulpen bij de gratis showtuin van TulipStore.eu

Elk voorjaar geven we vanaf begin maart t/m begin mei een wekelijkse bloei verwachting voor de bollenvelden in Nederland. Daarna is het vanaf augustus t/m oktober tijd voor de kleurrijke dahlia showtuinen in de Bollenstreek.

1 juli 2021 | Nu de voorjaarsbloemen al ruim een maand uitgebloeid zijn en de bloembollen inmiddels gegroeid zijn is het tijd om de bloembollen te rooien. Vanaf begin augustus zijn dan de eerste ‘verse’ tulpenbollen verkrijgbaar. Vanaf 10 augustus t/m 17 oktober is het Dahlia Festival. Verschillende Dahlia showtuinen en evenementen zetten dan de spotlight op de veelzijdige dahlia bloem. Kijk op www.flowermap.nl voor de bloemenattracties.

  • Narcissen velden – eind maart t/m eind april
  • Hyacinten velden – eind maart t/m eind april
  • Tulpenvelden – half april t/m half mei
  • Dahlia showtuinen – half augustus t/m half oktober

Wanneer bloeien de narcissen in Nederland?

Narcissen bloemenvelden in Lisse Keukenhof Bollenstreek
Een bloemenveld met narcissen in Lisse

De eerste bollenvelden die bloeien zijn de Narcissen velden. De gele kleur is half maart – half april dan ook een van de hoofdkleuren in de Bollenstreek. De narcis is steeds populairder aan het worden en de gele velden zijn schitterend op de foto te zetten.

  • De narcissen velden bloeien normaal vanaf half maart t/m half april

Wanneer bloeien de hyacinten in Nederland?

Hyacint bloemenvelden Lisse Keukenhof Bollenstreek
Een bloemenveld met Hyacinten in Voorhout

De hyacinten bollenvelden zijn vervolgens aan de beurt om van eind maart tot eind april de bollenstreek te kleuren en te geuren. Hoofdkleuren zijn bij de hyacinten bloemenvelden wit, paars en roze. Tijdens de bloeiperiode van de hyacinten is de bollenstreek naast kleurrijk ook extra geurrijk. De geur van de hyacinten is dan namelijk door de hele regio te ruiken. Sommige hyacinten velden worden rond half april geplukt. De hyacinten bloemen worden namelijk gebruikt bij de bloemenmozaïek evenementen en het Bloemencorso Bollenstreek.

  • De hyacinten velden bloeien normaal vanaf eind maart t/m eind april

Wanneer bloeien de tulpen in Nederland?

Tulpenvelden in bloei Keukenhof Lisse Bollenstreek
Tulpenvelden zijn de populairste bloemenvelden in Nederland

De tulpen bloeien in de laatste bloeiperiode namelijk vanaf begin april tot begin mei. De felle kleuren in rood, oranje, geel, wit en vele combinaties zorgen voor mooie foto’s.  Nederlandse en buitenlandse bezoekers zijn dol op de in bloei staande tulpenvelden. Vanaf begin mei beginnen de bollenkwekers echter met het koppen van de tulpenvelden. Hierbij halen ze de bloem van de steel waardoor de energie van de bloem weer terug gaat in de bol. Deze bollen kunnen vervolgens vanaf eind september gekocht worden.

  • De tulpenvelden bloeien normaal vanaf begin april t/m begin mei

Wanneer bloeien de bloemenvelden in de zomer

Keukenhof Dahlia Dagen
Keukenhof Dahlia Kasteeltuin

In de zomer zijn er geen tulpen in de Bollenstreek te zien. Wel zijn tijdens het Dahlia Festival van 10 augustus t/m 17 oktober verschillende Dahlia showtuinen geopend en worden er evenementen georganiseerd rondom de veelzijdige dahlia zomerbloemen. Met de Bloemenroute fiets je eenvoudig langs de verschillende showtuinen en geniet je ook nog van het strand, het unieke duingebied en de gezellige bloemendorpen Lisse en Noordwijkerhout.

  • De zomerbloemen bloeien normaal vanaf begin augustus t/m half oktober

Waar zijn de mooiste bloemenvelden te vinden?

Gedurende de bloeiperiode houden we je op de hoogte met de Flower Map en op social media via Facebook en Instagram. Daar geven we in de lente elke week op donderdag een update waar de mooiste bloemenvelden in de Bollenstreek te vinden zijn die week en hoe je daar het makkelijkst komt. We raden iedereen aan om te komen fietsen en wandelen in de Bollenstreek. Wandelend en fietsend ontdek je de bloemenstreek op zijn best en kom je op de mooiste plaatsen.

Tijdens het Dahlia Festival plaatsen we op de Flower Map de verschillende Dahlia showtuinen.

Specifiek voor de bloeiperiode van de bloemenvelden zijn er een aantal fiets- en wandelroutes gemaakt.

Ga fietsen met je eigen fiets of een huurfiets

Als je van de bloemenvelden wil genieten is een fiets het beste vervoermiddel. Met de fiets kan je namelijk makkelijk over de polderweggetjes de mooiste velden ontdekken. Ook is het makkelijker om een foto te maken. Je kan uiteraard je eigen fiets meenemen maar bij Keukenhof kan je ook een fiets huren. Deze huurfietsen zijn erg populair en mocht je gebruik willen maken van een huurfiets van Keukenhof dan raden wij aan om deze vooraf te reserveren in onze ticketshop.

Wanneer bloeien de bloemen in Keukenhof?

Bloemenpark Keukenhof heeft vanaf opening tot sluiting (in 2022 vanaf 24 maart tot en met 15 mei) een groot bloeiend assortiment aan bloemen. In het begin van het seizoen zijn de bloeiende tulpen te bewonderen tijdens tulpenshows in een van de paviljoens. En door een goede beplanting zijn ook de buitentuinen van het begin tot het eind kleurrijk op Keukenhof. In onze wekelijke Bloei verwachting vermelden we ook de bloei in bloemenpark Keukenhof.

Flower Map

Op de Flower Map houden we bij waar de mooiste bloemenvelden rondom Keukenhof te vinden zijn. We actualiseren de kaart tijdens de bloeiperiode elke week. Op onze Flower Map pagina geven we vanaf begin maart ook een verwachting van de bloei van de bloemenvelden. Vanaf 10 augustus t/m 17 oktober 2021 vind je op Flower Map de mooiste dahlia showtuinen.

Tips voor een bezoek aan de bloemen van Nederland

Tips Bollenstreek

Kom ook Genieten tussen strand en stad en ontdek Holland vanuit de mooiste vakantiestreek van Nederland. Bekijk hieronder onze tips en kom ook genieten.

 
Share this page